Преосвященним Владикам, всечесним та всесвітлішим отцям, преподобним монахам та монахиням, возлюбленим братам і сестрам у Христі Івано-Франківської Митрополії УГКЦ!

Святкуємо перемогу над смертю, знищення аду,

іншого життя вічного початок, і, радіючи,

оспівуємо того, що це вчинив, – єдиного

благословенного отців Бога і препрославленого

Стих. Пасхальної Утрені

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

Дорогі в Христі! Воскресіння Христове наповнює нас неповторною радістю. Цю радість досвідчили жінки мироносиці, які першими сповістили світові цю незбагненну подію. Також і апостол Петро зрадів після певних сумнівів і, перевіривши почуте від жінок, «повернувся до себе, дивуючись тому, що сталося» (Лк. 24, 12). Усі вони стали першими свідками Пасхи – переходу від страждань і смерті до нового Життя.

Застановімося над тим, що цей перехід Ісусом Христом був здійснений заради нас, щоб ми могли перейти зі стану грішників до можливості знову стати дітьми Божими. Це все стало можливим завдяки Його терпінням, пролитій крові і розп’яттю на хресті. У цьому і сенс Пасхи: переживати цю подію з Ісусом.

Сьогодні радіє Небо: «Воскресіння твоє, Христе Спасе, ангели оспівують на небесах»де все сповнене миру, радості та спокою. Однак на землі ми не перестаємо бачити сум, біль, горе, війни, хвороби. Чи можемо ми радіти? Так! Саме тому Христос помер і воскрес, щоб ми раділи, бо він надав сенс нашому щоденному життю. Він дає життя, яке є любов’ю, що веде нас до Неба: «Я – дорога, істина і життя! Ніхто не приходить до Отця, як тільки через мене» (Ів. 14, 6). Тож дивімося на Ісуса, шукаймо Його і, коли заблудилися, повертаймося до Нього.

Христове воскресіння відкриває нам дорогу серед земної темряви, перетворює зло в добро та дає надію на життя вічне. У євангельській розповіді Христос промовляє до Марти слова, які стосуються і нас: «Я – воскресіння і життя. Хто в мене вірує, той навіть і вмерши – житиме!» (Ів. 11, 25-26). Марта відповідає Йому: «Так, Господи, вірую, що Христос єси, Божий Син, який гряде у світ цей» (Ів. 11, 27).

Тож, за прикладом Марти, шукаймо сенс свого життя, який однозначно веде до Воскресіння. Ми не знаємо часу нашої смерті, але твердо знаємо те, що Воскресіння Ісуса Христа вказує нам, що Господь готує для кожного з нас нове помешкання і нове життя. Нам потрібно лише відповісти Йому «Так», відкинувши егоїзм, гордість, байдужість і відкривши наше серце на терпеливість, лагідність, мир, радість, любов.

Це вже другий Великдень, який святкуємо у час пандемії. Бачимо, що ми стали більш витривалі у боротьбі з підступною недугою. Тому нехай сьогодні радісне «Христос Воскрес» додасть надії усім хворим та усім родинам, які переживають біль втрати рідних і близьких людей. Не забуваймо в наших молитвах про душі померлих від цієї недуги.

Особливо сьогодні огорнімо нашою молитвою лікарів та всіх медичних працівників, які щоденним своїм служінням вже тут на землі засвідчують Божу любов.

«Христос воскрес» звіщаємо усім нашим воїнам, капеланам, волонтерам і усім їхнім родинам.

Радісною звісткою «Христос воскрес» ділімося з нашими душпастирями, монахами, монахинями, нашою українською владою, катехитами, учителями, молоддю, батьками та усіма людьми доброї волі.

Бажаю усім міцної віри, любові та миру. Нехай Господь благословить усіх нас, нашу багатостраждальну батьківщину Україну і укріпить кожного, щоб з чистим серцем ми могли звіщати «Христос воскрес!». Просімо про цю ласку Пресвяту Богородицю – покровительку нашого краю.

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

 † Володимир Війтишин
Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський УГКЦ