Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин звернувся до вірних з Різдвяним привітанням.

«В час Різдва наші оселі наповнюються неповторною святковою атмосферою. Кожну домівку прикрашає ялинка, яскраві вогні, чути запах сіна. Однак ці зовнішні атрибути свята аж ніяк не повинні відволікати нашої уваги від найголовнішого: народження Божого Дитяти».

Митрополит Володимир закликав в тиші, в радісному передчутті дива просити Бога відкрити наші очі, щоб побачити потреби ближніх, наші  вуха –  щоб почути голос потребуючих, наші уста – щоб потішити засмучених.

Відео привітання ТУТ

«Вміймо побачити  у кожному з наших ближніх  Христа – Нашого Господа. Відкриймо двері колядникам, а з ними приймімо до нашої хати Новонародженого Ісуса. З колядою нехай зійде на кожен дім  мир, спокій та Боже благословення. Щоб у кожній українській родині запалало світло віри і правди», – побажав Владика.

Він також переконаний, що тільки з допомогою Новонародженого Спасителя все можемо змінити на краще.

«Бажаю всім Богом благословенного Нового Року та веселих Різдвяних Свят! Христос Рождається! Славімо Його!».

Всечесним та всесвітлішим отцям, преподобним монахам та монахиням,

возлюбленим братам і сестрам у Христі Івано-Франківської Архієпархії та Митрополії!

Христос Рождається! Славіте Його!

Таємно родився ти в вертепі,

але небо, Спасе, звістило тебе

всім появою зорі, немов устами.

І вірою мудреців тобі привело,

що кланяються тобі,

тому з ними помилуй нас.

(Тропар Вечірні з Літургією св. Василія Великого)

Дорогі в Христі! В ці радісні дні все нам звіщає Різдво: і щирі вітання, які засилаємо один одному, і ялинка прикрашена, і подарунки, і запах сіна, покладеного під столом; наші оселі наповнюються неповторною святковою атмосферою. Однак ці зовнішні атрибути свята аж ніяк не повинні відволікати нашої уваги від головної суті цієї події: від Бога Отця ми отримали безцінний дар – Божого Сина, Який маленьким немовлям лежить у яслах Вифлеємської стаєнки. Коли ми дивимося на цю подію очима сучасної людини, ми не побачимо всього того, що готує кожна родина перед народженням дитини. Першою колискою Спасителя стають ясла: «І вона породила свого сина первородного, сповила його та поклала в ясла» (Лк. 2, 7). Саме тут ми бачимо Бога, Який став дитятком, що дає нам радість, примирення і злагоду. Наскільки ми відкриті прийняти цей Дар – залежить від нас.

Щоб приготувати у нашому серці місце Спасителеві, потрібно докласти неабияких зусиль. Найперше потрібно застановитися над нашим життям, думками, словами та вчинками й попрощатися з гріхом. І в тиші, в радісному передчутті дива просити Бога відкрити наші очі, щоб побачити потреби ближніх, відкрити вуха, щоб почути голос потребуючих, відкрити наші уста, щоб потішити засмучених. Потрібно перемінити наші серця, щоб у кожному з наших ближніх уміти побачити Христа – Нашого Господа. І служити Йому так, як Він народжується – таємно. Нехай наші добрі діла побачить Небо, яке сповістило всім про Різдво Спасителя.

Очікування народження Дитяти Ісуса було непростим. Так само і нам через дві тисячі років в рідній Україні непросто й тривожно чекати цієї події. Однак цю нашу тривогу Христос перемінить у нашу віру в спасіння та цілковиту довіру до Бога. Якщо ми відійдемо від зовнішніх атрибутів Різдва, зрозуміємо, що немовля, яке народжується у Вифлеємі в яслах таємно, має замешкати у наших серцях, повинно зростати у наших серцях, має формувати нашу особистість, щоб ми стали справжніми людьми Божими.

Нехай кожен з нас відчує потребу слухати Христа – Слово, яке «стало тілом, і оселилося між нами» (Ів. 1, 14), так, як самарянка, що зустріла Ісуса біля криниці й почула Його навчання, яке відноситься і до нас. «Той же, хто нап’ється води, якої дам йому я, – не матиме спраги повіки. Вода бо, що дам йому я, стане в ньому джерелом такої води, яка струмує в життя вічне» (Ів. 4, 14). Пам’ятаймо про це особливо у цьому році, проголошеному Всесвітнім роком Біблії усіма християнськими лідерами й схваленому Святішим Отцем Папою Франциском. Стараймося, щоб Святе Письмо стало настільною книгою в кожній нашій родині.

Нехай у кожному нашому домі, в місцях нашої праці, у нашій багатостраждальній Батьківщині Україні запалає світло віри і правди, бо тільки з допомогою новонародженого Спасителя все зможемо змінити на краще. Нехай цьогорічне Різдво принесе нам мир, спокій і єднання.

У це радісне свято перебуваємо думкою разом з усіма: убогими, хворими, вдовами і сиротами. Особливо хочемо привітати наших військовослужбовців та їхні родини. Запевняємо вас у наших молитвах. Молимося також за наших лікарів, учителів, катехитів, людей усіх професій та станів; за старших віком людей і нашу молодь та за владу, за переселенців та тих, які змушені шукати кращої долі за кордоном.

Споглядаючи на вертеп новонародженого Дитяти Божого Сина, з наших сердець нехай лине прохання: «Яви, о Господи, Нам твоє милосердя, подай нам твоє спасіння» (Пс. 85, 8).

Христос Рождається! Славіте Його!

† ВОЛОДИМИР Війтишин

Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський УГКЦ

Дано у престольному граді Івано-Франківську

при архікатедральному і митрополичому Соборі Воскресіння Христового 2 січня 2020 року Божого,

в день Передсвяття Різдва Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа; Св. свщмч. Ігнатія Богоносця.