28 жовтня 2023 року працівники Івано-Франківського національного медичного університету разом зі священиком отцем Юрієм Прилепським, Головою комісії у справах родини і мирян Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ, здійснили спільне духовне паломництво.

Ініціатором релігійної ходи, окрім о. Юрія, виступили працівники кафедри судової медицини, медичного та фармацевтичного права: доцент Володимир Волошинович та доцентка, деканеса фармацевтичного факультету Ірина Федяк.

Основна мета паломництва – молитва за припинення війни і справедливий мир в Україні, за всіх тих, хто ціною власного життя дозволяє тримати освітній фронт.

Викладачі різних кафедр та працівники допоміжного корпусу ІФНМУ відвідали 4 відпустових місця.

Першою зупинкою стала церква святої Анни у місті Борислав Львівської області, де місцевий парох, доктор богослов’я о. Роман Василів та його син о. Павло Василів із 2009 року збирають мощі святих та автентичні християнські реліквії. На цей час у церкві є 1040 унікальних часточок. Окрім духовних аспектів, це приклад реалізації мрії, як сказано в Євангелії: «Просіть і буде вам дано, шукайте і знайдете, стукайте і відчинять вам» (Матвiя 7:7-8).

Друга зупинка відбулася в катедральному храмі Успіння Пресвятої Богородиці у місті Стрий Львівської області, де перебуває чудотворна ікона Ліської Богородиці. Ця святиня потрапила до Стрия разом із переселенцями під час сумнозвісної операції «Вісла». Українці, яким дали на збори 24 години, прийшли з містечка Лісько в Надсянні (етнічні українські землі, що перейшли до складу Польщі в 1946-1947), не могли не взяти головну свою святиню. Як і колись, перед іконою моляться за тих, хто вимушений покинути рідну домівку та тих, хто відправляється на війну за незалежність України, боротьба за яку триває. До речі, над головним вівтарем храму висить Тризуб, який перебув там усю радянську окупацію та не був зауважений і відповідно демонтований.

Третя зупинка відбулася в Гошівському монастирі Згромадження Сестер Пресвятої Родини, де стіни монастирського храму та холу розписані сестрою Йосифою Олійник. В усипальниці храму містяться перезахоронені мощі Засновниці Згромадження с. Терези (Теклі Юзефів). Тут проходять духовну реабілітацію наші мужні воїни-захисники. Сестри, окрім молитви, показують ефективний приклад соціального підприємництва – до виключення електроенергії вони успішно вирощували гриби, а зараз продовжують виготовляти макаронні вироби.

Останнє місце, Гошівський василіянський монастир Преображення Господнього, який має статус однієї із найвеличніших релігійних та історико-архітектурних святинь Західної України. 

Паломництво завершилося молитвою за Україну біля підніжжя чудотворної ікони Гошівської Богоматері. Присутні висловили намір продовжити молитовні подорожі та зробити їх регулярними, бо лише духовно зрілий та вмотивований викладач здатний виховати те нове покоління, яке принесе розквіт післявоєнній Україні. А також наступного разу є намір залучати студентів, оскільки такі поїздки є дуже пізнавальними та надихаючими.

Більше фото ТУТ: ІФНМУ