Сьогодні наша Свята Церква відзначає світле і велике торжество Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа. Це свято найбільш давнє та радісне з усіх великих свят церковного року.

Рано-вранці франківці чисельно зібрались в Архікатедральному і Митрополичому Соборі Воскресіння Христового на Пасхальну відправу. Очолив богослужіння Архієпископ і Митрополит Івано-Франківськи Владика Володимир Війтишин.

Воскресні торжества розпочались Надгробним, яке завершилось обходом довкола церкви під супровід гучного співу. Цей обхід є символом ходу жінок-мироносиць вранці у неділю до Господнього гробу.

Після обходу, перед зачиненими дверима церкви, наче перед запечатаним Божим гробом, почалась воскресна утреня. Тут перший раз усі присутні почули радісне: «Христос воскрес із мертвих…», — і при співі тієї ж пісні Митрополит Володимир хрестом відчинив двері церкви на знак, що Христова смерть відчинила нам двері до неба.

Відтак служилась Архієрейська Божественна Літургія, яку звершив наш Митрополит Володимир у співслужінні отців Архікатедрального собору.

Доносячи до християн радість Воскресіння під час проповіді, Митрополит Володимир зробив особливий акцент на роздумах про Слово Боже – Другу особу Пресвятої Трійці, – «Яким постало все і ніщо, що постало, не постало без нього», адже саме тими словами ми щороку розпочинаємо євангельське читання у день Святої Пасхи.

«Й у наших святкових Пасхальних богослужіннях осяяне світлом Христового Воскресіння Слово Боже звучить особливо урочисто, адже Господь переміг гріх і смерть та відкрив нам двері Царства Небесного. Цю радісну звістку несімо іншим повсюди, де б ми не були, адже віра у воскресіння та надія принесена Христом є найкращими дарами, які ми повинні дарувати своїм ближнім. Не втомлюймось звіщати, що Христос воскрес, не лише словами, але свідченням свого життя», – повчав проповідник.

На думку Владики, кожен, хто зустрічається з нами на нашому життєвому шляху, повинен бачити цю радісну звістку в наших вчинках, почуттях, на нашому обличчі.

«Тому ділімося своїми радістю, досвідом віри з тими, хто цього найбільше потребує, хто шукає справжній сенс свого життя і щастя», – закликав Архієрей.

Митрополит переконаний, що кожен з нас, заради котрих страждав, помер та воскрес Христос, по-особливому близькі один одному.

«Ми всі, незалежно від віку та статі, національності та освіти, соціального стану й політичних поглядів, є братами і сестрами у Христі. Ми – діти Божі, і тому повинні любити ближнього чистою та жертовною любов’ю, як і Христос полюбив нас (Йо. 13, 34). Свято Пасхи – це найбільше і найрадісніше свято, свідчення любові Бога до людини, у якому ми реально зустрічаємось з тайною Божої любові до кожного з нас», – вважає Владика Володимир.

На завершення ж своїх роздумів, Митрополит закликав всіх ділитися цією Пасхальною благовістю з кожним, кого зустрічаємо на нашому життєвому шляху.

«Ділімся тією Пасхальною благовістю нашими батьками, дітьми, братами і сестрами, з нашими ближніми, друзями і знайомими. Постараймося передати її скорботним і знедоленим, хворим і немічним, всім, хто потребує нашої уваги та підтримки», – закликав проповідник.

На завершення Літургії, Митрополит Володимир привітав усіх присутніх в храмі, владу, телеглядачів і радіослухачів з великим празником. В особливий спосіб Владика вітав отців та парафіян Архікатедрального Собору, адже свято Христового Воскресіння є їхнім храмовим святом.