У неділю, 6 жовтня, в Архікатедральному і Митрополичому соборі Воскресіння Христового м. Івано-Франківськ, урочисто відзначили 10-ту річницю від заснування ради №15804 ім. Митрополита Андрея Шептицького чоловічого католицького ордену «Лицарі Колумба». З цієї нагоди моління у головній святині міста очолив Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин.

Цього дня у соборі зібралося кілька сотень людей, серед них брати-лицарі, їх сімʼї та небайдужі мешканці нашого міста.

У часі Божественної Літургії Митрополиту Володимиру співслужили Владика Микола Семенишин, Єпископ-помічник Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ, о. Юрій Федорчак, капелан ради при головній святині міста, а також чисельно зібрані священнослужителі, які є духівниками спільнот при храмах нашої Архієпархії.

Звертаючись до присутніх під час проповіді, Митрополит Володимир зазначив, що у сьогоднішньому Євангелії розповідається про одного зарозумілого законника, який прийшов до Ісуса Христа і своєю хитрістю спокушав Його, запитуючи: «Учителю, котра найбільша заповідь у Законі?» (Мт. 22,36).

«Ісус Христос відповів йому: “Люби Господа Бога твого всім твоїм серцем, усією твоєю душею і всією думкою твоєю. Це найбільша і найперша заповідь. А друга подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях увесь Закон і пророки опираються” (Мт. 22, 3 1-39). Після відповіді, яку законник отримав від Ісуса Христа, він був змушений визнати глибоку правду, що містилася в цих словах», — ствердив Архієпископ.

Владика Володимир зокрема додав, що святий апостол Яків говорить: «Яка користь, коли хтось говорить, що має віру, але діл не має? Як тіло без душі є мертве, так само і віра без діл мертва» (Як. 2, 14-26).

«Наша віра має бути розумною. Такою вона буде тільки тоді, коли опиратиметься на Божий авторитет. Наша віра має бути постійною, бо це наша особиста і постійна відповідь Господу Богові. Наша віра має бути живою, бо вона базується не тільки на словах, але, найголовніше — на вчинках», — зазначив проповідник.

А насамкінець закликав: «Молімось до Бога за наших ближніх, а особливо в цей час війни за наших Воїнів — синів і дочок, тих, хто бореться і здобуває волю й незалежність України, віддаючи своє життя на жертовник Батьківщини».

Опісля святкового моління о. Юрій Федорчак спільно із братами-лицарями вніс до собору мощі блаженного отця Майкла Макґівні, засновника католицької організації «Лицарі Колумба». Мощі зберігатимуться у головній святині міста до четверга, 10 жовтня.

Відтак Владика Володимир доручив о. Юрію зачитати Митрополичу грамоту, яку за особистий приклад християнського благочестя, жертовність, здійснення численних благодійних проєктів та плідну співпрацю з Івано-Франківською Архієпархією вручили брату-лицарю Євгену Перепічці.

Пізніше отець-капелан подякував єпископам за постійну підтримку, молитву, благословення та довіру на плідну працю на благо потребуючих, нашої Церкви та України.

Опісля цього слово мав Національний делегат «Лицарів Колумба» в Україні Микола Мостов’як, який зазначив, що за 10 років функціонування спільноти при Архікатедральному соборі, братам-лицарям цієї ради вдалося заснувати 14 нових рад на Івано-Франківщині, Тернопільщині та Буковині. Брати ради, яка відзначає ювілей, прийняли до спільноти 515 нових братів-лицарів, а це 20% від всіх учасників організації в Україні.

За останні 5 років, учасникам ради №15804 ім. Митрополита Андрея Шептицького вдалося втілити у реальність десятки благодійних проєктів, загальною вартістю 1 700 000 гривень. Для цього брати-лицарі витратили 23 000 волонтерських годин.

Також п. Микола щиро подякував Архієпископу за його постійний духовний супровід, поради та підтримку для розвитку Лицарства у всій Івано-Франківській Митрополії, й Владиці Миколі за приєднання до спільноти.

Слова подяки лунали й для першого лицаря першої великої ради «Лицарів Колумба» в Україні п. Богдана Коваліва, адже саме завдяки його рішенню у 2014 році спільнота утворилася в Івано-Франківську.

Пізніше п. Микола вручив подячні відзнаки для найактивніших братів-лицарів ради №15804 ім. Митрополита Андрея Шептицького. Зокрема для національного скарбника брата Мирослава Мазура.

«Ми вітаємо всіх наших лицарів, особливі вітання для івано-франківців. З вашою допомогою та працею наша Архієпархія стала красивішою. Нехай Всемилостивий Господь благословить вас та вашу працю на многії, благії та щасливії літа», — промовив Владика Володимир, а всі присутні співали Многоліття.

На завершення урочистостей у храмі лунала молитва за Україну «Боже Великий, Єдиний», опісля цього єпископи уділили всім архієрейське благословення.

Світлини ТУТ: Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ